01.07.2022

Palax-pyörösahakoneilla huipputuottavuutta polttopuutuotannossa Virossa

Kõpu Puit OÜ on virolainen polttopuun suurvalmistaja, joka luottaa tuotannossaan Palaxiin: kalustona on aiemmasta Palaxin pyöröteräkonemallistosta kaksi Power 70 konetta ja nykyisestä mallistosta yksi C750 ja kaksi C1000 konetta. Klapikoneet sijaitsevat kukin omissa ”mökeissään”, joissa puuta on mahdollista tehdä joka säällä vuoden ympäri. Firman 15 työntekijää tekevät urakkapalkalla klapia vuodessa peräti 60 000 heittokuutiota, mikä säkitetään pikkusäkkeihin tai metalli- ja puuhäkkeihin. Vientiin – Skandinaviaan, Iso-Britanniaan ja Saksaan - polttopuuta menee kuivattuna ja Viroon pääosin tuoreena.

 

Almar Puit OÜ käyttää polttopuutuotannossaan yhtä C750 ja kolmea C900 pyöröteräkonetta – neljäs C900 toimitetaan heille tehtaalta myöhemmin tänä vuonna. Heillä on ollut myös ketjusahakoneita muilta valmistajilta, mutta työntekijät eivät enää suostu tekemään klapia muilla koneilla kuin Palaxin pyöröterillä, sillä ero tuottavuudessa ja siten urakkapalkassa on merkittävä: sirkkeliterän ansiosta he laskevat saavansa jopa 30–50 % paremman tuoton. Työntekijöitä on kolmekymmentä, jotka tekevät vuodessa 20 000 heittokuutiota puuta. Kuvassa näkyy, kuinka kaksi naista säkittää polttopuuta piensäkkeihin: he tekevät yhteensä reilut tuhat klapisäkkiä yhden päivän aikana. Vuositasolla säkkejä saadaan aikaiseksi 300 000 kpl. Almar Puit käyttää hyväkseen myös polttopuutuotannon sivutuotteena tulevan sahanpurun, jonka he myyvät paikalliselle lämpölaitokselle.

 

Palaxin maahantuoja Autra OÜ on tehnyt paljon työtä pyöröteräkoneiden tunnettavuuden eteen Virossa. Autra on tunnettu erinomaisesta asiakaspalvelustaan, sillä myyntijohtaja Tauno Sillaste pitää huolen, että koneet toimivat, kun ne ovat toimitettu asiakkaalle, ja antaa samalla huolto- ja ylläpitovinkkejä. Autran työn ansiota monet virolaiset polttopuuvalmistajat ovat vaihtaneet ketjukoneensa pyöröteräkoneisiin: pyöröterällä sahaus on nopeampaa ja terähuoltovälit huomattavasti pitempiä, mikä johtaa klapikoneiden parhaaseen tuottavuuteen.

Asiakas on vaativa. 

Klapiyrittäjän kannattaakin panostaa laatuun ja toimituksen täsmällisyyteen.”

 

Klapukaupan toiminta alkoi vuonna 2003 vähän salaa, kun olin Terästakomon asentajana ja uusi malli Palax 70 näki päivänvalon. Yhtä ja toista piti testailla, niinpä polttopuita alkoi  kertyä enemmän, kun omassa takassa ehti polttamaan. Siispä klapia myymään. Pian ostin oman 70:sen ja sen seuraksi kevyen rankapöydän....

01.12.2022
Palax-tehdas on suljettu itsenäisyyspäivän aaton ja itsenäisyyspäivän ajan 5.-6.12.2022. Tällöin ei myöskään...
31.10.2022
Palax-tehdas on suljettu 1.11.2022 tykypäivän vuoksi. Tällöin ei myöskään varaosatilauksia käsitellä eikä tavaraa...
21.09.2022
Vuonna 1992 perustettu norjalainen metsä-, maatalous- ja rakennustyökoneiden maahantuoja Agro Traders on aloittanut...

TILAA UUTISKIRJEEMME