15.08.2019

Puuhäkkeihin klapit tekevä Pekka Rinne luottaa Palaxiin

Pekka Rinne on tuottanut koivusta klapeja Euran Kuurnamäessä jo 15 vuotta. Hänen yrityksensä ”Pekan Klapi ja Monitoimi Oy” on kasvanut tasaiseen tahtiin lisääntyneen polttopuun kysynnän ansiosta – nykyisin yritys tuottaa vuodessa lähes tuhat irtokuutiota klapeja.
 

Yrityksen kasvun myötä Pekka on investoinut tehokkaampaan logistiikkaan: vuonna 2010 tehtiin klapituskenttä ja kolme vuotta myöhemmin varastointihalli. Myös klapikonekalusto on vastikään uusittu vastaamaan lisääntyneen tuotannon tarpeisiin. Pekan valinta on aina ollut Palax, ja tätä nykyä hän tekee klapinsa ammattilaisten C900 -pyöröteräkoneella helposti käsiteltäviin puuhäkkeihin eli ”perunalaatikoihin”.
 

Säkkien sijaan laatikot – vaivattomuutta klapituotantoon
 

Ensimmäisinä vuosina Pekka teki klapit aumaan trukkilavojen päälle. Varastointihallin valmistuttua hän siirtyi käyttämään klapintuotannossa kuution ja puolentoista kuution suursäkkeja, joista klapit tyhjennettiin kuivumisen jälkeen halliin odottamaan syksyä ja talvea. Sesonkiaikana, jolloin hakijat tulevat klapejaan noutamaan, etukuormaaja ja jakelukärry ovat olleet hänelle tärkeitä työvälineitä.
 

Muutama vuosi sitten Pekka kyllästyi säkkien kanssa pelaamiseen ja alkoi tehdä polttopuut kuution puuhäkkeihin. Niiden etuina Pekka pitää niiden käsiteltävyyttä; trukilla, ja myös traktorin trukkipiikeillä, häkit ovat aina otettavissa kyytiin hytistä poistumatta. Säkkien kanssa joutui aina hyppäämään hytistä pois saadakseen ne piikkeihin, ja toisaalta säkit olivat ammattikäytössä melko lyhytikäisiä ja myös hankalia tyhjentää. Laatikonkääntäjällä puuhäkkien tyhjentäminenkin käy vaivatta.
 

Palaxin klapilinjasto tuotannon tehokkuuden takana
 

Metsänhoitoyhdistys Lounametsän kautta Pekka on saanut hankittua laadukasta raaka-ainetta jo vuosia. Pääasia, että koivukuitu on sopivan kokoista; yli-isojen käppyröiden kanssa pelatessa aikaa kuluu hukkaan.
 

Polttopuutuotannon ytimessä on alusta asti ollut Palaxin klapikone lisälaitteineen. Viime talvena Pekka vaihtoi seitsemän vuotta vanhan Power 90 S:n uuteen C900:seen ja samalla vanha rankapöytä päivittyi Palax Mega-pöydäksi. Hän kertoo olleensa päivityksiin todella tyytyväinen. Linjaston jatkona Pekalla on myös Palax Cleaner-puhdistusrumpu. Orkesteria pyöritetään Massey Ferguson -traktorilla; välillä vanhalla 135:lla ja välillä uudella 4709:llä.
 

Seuraavaksi Pekka suunnittelee sijoittavansa tehokkaampaan klapien kuivattamiseen. Parhaillaan hän voi hyödyntää kuivaamisessa varastohallin toisen pään lattiassa olevaa ilmakourua, jonka alipaineen avulla pystyy kuivaamaan pienen määrän tuoretta klapia. Häkeissä kuivuminen on kuitenkin tasaisempaa ja päästötöntä, joten tällä hetkellä sillä tiellä on tarkoitus jatkaa.
 

Vaikka hallissa on neliöitä 400 ja häkkejä pinotaan neljää päällekkäin, tulevaisuudessa kasvavaan kysyntään vastaaminen saattaa myös vaatia investoimaan lämminilmakuivuriin. ”Kuivurin avulla saisi puhdistusrummusta tulevan roskapuunkin hyötykäyttöön”, Pekka kertoo.

 

Kuvat: Pekka Rinne (kuvissa alimpana) tekee klapinsa yleensä talvella ja kevättalvella. Parinkymmenen asteen pakkasessakin Palax C900 toimii moitteetta ja täyttää varastohallin komeista klapeista lähes katon rajaan asti.

Asiakas on vaativa. 

Klapiyrittäjän kannattaakin panostaa laatuun ja toimituksen täsmällisyyteen.”

 

Klapukaupan toiminta alkoi vuonna 2003 vähän salaa, kun olin Terästakomon asentajana ja uusi malli Palax 70 näki päivänvalon. Yhtä ja toista piti testailla, niinpä polttopuita alkoi  kertyä enemmän, kun omassa takassa ehti polttamaan. Siispä klapia myymään. Pian ostin oman 70:sen ja sen seuraksi kevyen rankapöydän....

11.08.2022
Teemu Valkama on aloittanut Palaxin teknisenä asiantuntijana 1.8.2022 lähtien. Teemu on paluumuuttaja, sillä hänellä on...
01.07.2022
Kõpu Puit OÜ on virolainen polttopuun suurvalmistaja, joka luottaa tuotannossaan Palaxiin: kalustona on aiemmasta...
06.06.2022
Palax-tiimi on iloinen siitä, että Elmia Wood 2022-tapahtumassa oli runsaasti kävijöitä, yhteensä lähes 26 000...
01.09.2022 - 03.09.2022

FinnMETKO on Suomen suurin ja tärkein raskaskonealan ammattinäyttely, jonne odotetaan myös useita kansainvälisiä messuvieraita. Palax...

TILAA UUTISKIRJEEMME