MottiMikko klapittaa Pohjois-Karjalassa Palax C900-polttopuukoneella

Asiakastarina Pohjois-Karjalasta MottiMikko

Mikko Jaatinen on toiminut jo 9 vuotta polttopuuyrittäjänä Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa. MottiMikko on klapittanut puita Palax C900 polttopuukoneella jo kolme vuotta ja on oikein tyytyväinen koneeseensa. Hän valitsi Palax C900 sirkkelikoneen, koska se on erittäin nopea, kovametalliterällä on erittäin pitkä huoltoväli sekä sahanpurun määrä on vähäinen. Tänä vuonna Mikko on jo klapittanut 1000 kiintoa polttopuita.

Polttopuiden pilkonta ja kuivaus tapahtuvat aurinkoenergialla

Huhtikuusta aina syyskuuhun saakka pilkonta ja koneellinen kuivaus tapahtuvat täysin aurinkoenergialla. Aurinkopaneelit itsessään tuottavat sähköä jo helmikuusta lähtien. Vuonna 2021 aurinkopaneelit tuottivat 11 000 kilowattia sähköä. Polttopuiden koneellinen kuivaus takaa laadukkaat ja ekologiset polttopuut. Aurinkoenergiapaneelit Mikko investoi 3 vuotta sitten ja hän on laskenut, että paneelien takaisin maksuaika on noin viisi vuotta.  Uusiutuva energia kiinnostaa myös muita; AgroRES hankepartnerit vierailivat MottiMikon luona marraskuussa. AgroRES hankkeen tavoitteena on edistää uusiutuvaa energiaa maataloudessa ja maaseudulla.

Keväällä koneellinen kuivaus tapahtuu aumoissa. Jokaiseen aumaan mahtuu noin 200 kiintoa polttopuita. Puut kuivataan alipainekuivurilla. Keväällä lämpötilan noustessa yli +5 asteen aloitetaan alipainekuivaus. Klapien kuivaus aumoissa kestää noin 25 poutapäivää. Polttopuun tärkein tekijä on kuivuus, klapit syttyvät ja palavat parhaiten, kun polttopuun kosteus on 15–25%.

Talvella tehdyt polttopuut kuivataan Mikon rakentamassa lämpökuivurissaSähkönhinnan nousun vuoksi polttopuu menekki on ollut valtava tänä vuonna. MottiMikko vinkkaakin kaikille, että mikäli polttopuuvarasto on melkein tyhjillään niin nyt heti polttopuukaupoille, koska polttopuu myyjienkin varastot alkavat olemaan lopussa.

Mikko Jaatinen ja Palax C900.2

Katso myös

21.12.2023
Rauhoitumme joulun viettoon viikolla 52, jolloin tehtaamme on kiinni. Katso ohesta Palax-tiimin jouluinen videotervehdys
12.12.2023
Baltian maissa, missä polttopuun tekeminen on todellakin ammattimaista, pääsevät Palax -pyöröteräkoneet kunnon urakkatyöhön. Lue lisää kahdesta Baltialaisesta Palax -loppuasiakkaasta.
31.8.2023
TP Silvan Ylistaron tehtaalla työskentelevät sisarukset viihtyvät saman katon alla eri työkuvioiden parissa