X-Aim oli Palax-koulutuspäivien kohokohta

Palaxin yhteistyö jälleenmyyjä Hankkijan kanssa on sujunut saumattomasti jo 15 vuotta: vuodesta toiseen Palax on pysynyt klapikonekäyttäjien ykkösvalintana kotimaan markkinoilla. Jokavuotisilla koulutuspäivillä Palax-malliston uutuudet käytiin läpi X-Aim lisävarusteen valossa.

Hankkijan koulutuspäivien keskiössä oli klapikoneiden uutuuslisävaruste X-Aim eli automaattinen halkaisuterän korkeudensäätö, jonka ansiosta käyttäjä saa aina tasalaatuista polttopuuta. ”X-Aim on kuin vaihtaisi manuaalivaihteistosta automaattiin: helppouteen tottuu ja paluuta entiseen ei ole”, Palax-koulutuspäivien vetäjä Timo Talvitie kuvailee. Käytännössä klapikoneen käyttäjä keskittyy vain puunsyöttöön ja sahaamiseen: pulssisensori lukee painimelta puun paksuuden ja lähettää tiedot ECU-ohjausyksikköön, joka säätää hydrauliventtiilin avulla halkaisuterän keskelle puuta. Alle 10 cm tukit halkaistaan automaattisesti kahteen osaan.

Lisäksi X-Aimin kosketusnäyttö erittelee käyttäjälle paljon hyödyllistä tuottavuusdataa: esimerkiksi käyttötunnit ja sahatun puun määrät, joiden avulla voidaan tarttua oikeisiin toimenpiteisiin kuten laakerien voiteluun tai terän huoltoon. Sirkkelikoneiden kohdalla tieto katkaisuterän pyörintänopeudesta ja traktorikäytön nivelakselin nopeudesta on hyödyllistä, jotta voidaan välttää tyypillisimmät ongelmat terän pyörittämisestä liian lujaa tai liian hiljaa. Ainoa asetettava parametri oikeiden tuottomittarien saamiseksi on sahattavan klapin pituus.

”Tällaiset uutuudet otetaan ilolla vastaan. X-Aim tuo helppoutta työntekoon, mitä asiakkaat varmasti arvostavat, erityisesti he jotka tekevät polttopuuta ammatikseen” sanoo Kuopion konekeskuksen Jarkko Virkkunen. Hän näkee, että moni saattaa olla kiinnostunut vaihtamaan tulevana syksynä vanhan koneensa X-Aim -koneeseen: lisävarustetta ei saa jälkiasennettuna, vaan ainoastaan uusiin koneisiin. Uutuusarvoa lisää se, että toistaiseksi ominaisuus on ainoana Palax-klapikoneiden kokoluokassa saatavana C900.2, C750.2 ja D410-koneisiin.

C750 ja D360 kotimaan kestosuosikkeja

Tampereen konekeskuksen Jouni Uusi-Rauvan suosikki Palax-mallistosta on C750: nopea sirkkelikone, jota on joystick-ohjauksella helppo käyttää. ”Palaxin koneet ovat jämäköitä, toimivia, ja ne pitävät maineensa ja hintansa. Hydraulitoimiset kuljettimet ovat myös tukevia ja hyviä.”

Mikkelin myymälän Kari Rahikainen toimittaa kolmanneksen klapikoneista ammattilaisille, loput menevät kuluttajapuolelle, jossa mukana on myös seurojen ja naapurustojen jakamia porukkakoneita. C750 ja D360 koneet ovat olleet kestosuosikkeja. ”Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Palaxin koneet koetaan toimintavarmoiksi ja helppokäyttöisiksi.”

Toimintavarmuuden nostaa ykköseksi myös Jarkko Virkkunen. Asiakkaat arvostavat hänen mukaansa myös kotimaisuutta. ”Palax on kiitollinen myytävä. Tehtaan tuki on ollut loistava ja yhteistyö on aina sujunut erittäin hyvin”, hän kertoo. Palaxin mallistosta suosituin hänen alueellaan Kuopion seudulla on ollut C750.

Vanhat koneet tekevät tilaa uusille

Koulutuspäivillä tuli esiin, että C700 Combin valmistus loppuu tehtaalla, kun sen tyyppihyväksyntä vanhenee: uudet turvallisuuskriteerit vaativat vähintään 80 cm turvaetäisyyden huomioimista terän ja käyttäjän välille.

Käsisyötöllisen pyöröteräklassikon poistuminen tuotannosta hieman harmittaa joitakuita Hankkijan asiantuntijoista, sillä koneen suosio on kotimaan markkinoilla onnistunut pitämään pintansa vuosikymmenestä toiseen. Vaadittavat päivitykset saisivat kuitenkin koneen valmistuskustannukset karkaamaan käsistä eikä se ole siksi kannattavaa.

Jälleenmyyjät voivat kuitenkin myydä C700 Combia niin kauan kuin sitä varastosta löytyy. Jatkossa moderneista syöttökuljettimellisista klapikoneista löytyy parempia ja helppokäyttöisempiä vaihtoehtoja Combin tilalle.

Saman kohtalon turvallisuusvaatimuksista ovat niin ikään aiemmin kokeneet Palaxin tutut hydraulihalkojat X1000 ja X600.  Koulutuspäivillä esitelty uusi ison kokoluokan X1100 puolestaan on viimeisimmät turvamääräykset täyttävä järeä halkoja, jossa on mukana myös hydraulinen puunnostin ja hydraulinen halkaisuterän korkeussäätö, ja uutuus herätti paljon positiivista kiinnostusta koulutuspäivillä muun muassa suuren 10 tonnin halkaisuvoiman ansiosta.

Inspiroivat keskustelut ja hyvä tiimihenki parasta antia

Koulutuksen parasta antia on se, että Hankkijan eri konekeskuksissa ja myymälöissä vaikuttavat asiantuntijat pääsevät tapaamaan toisiaan ja tavarantoimittajia: juttu on lennokasta ja teräviä kysymyksiä päästään esittämään suoraan paikan päällä eri tehtaiden edustajille. Koulutuspäiviä isännöi tällä kertaa Ylihärmän Junkkari Oy, joka oli asianmukaisella tavalla huomioinut korona-ajan turvallisuussuositukset ja kierrätti osallistujia pienryhmissä rastilta toiselle.

Palax kiittää sekä osallistujia että tapahtuman järjestäjiä onnistuneista koulutuspäivistä!

Palax-koulutus Hankkijalle vuonna 2020: Palax C900.2 vieressä Jouni Uusi-Rauva.

Jouni Uusi-Rauvan vieressä oleva X-Aimilla varustetta Palax C900.2 on ollut testikäytössä ammattilaisilla sekä Virossa että Suomessa.

Palax-koulutus Hankkijalle vuonna 2020: Palax C900.2 koneen vieressä Kari Rahikainen ja Timo Talvitie.

Timo Talvitie (oikealla) osoittaa Kari Rahikaiselle, että X-Aim -koneen halkaisukirveessä on erityiset jyrsityt urat, joista ECU-ohjausyksikkö lukee korkeuden.

Palax-koulutus Hankkijalle vuonna 2020: Palax X1100 Hydraulihalkojan ohjaksia testaa Jarkko Virkkunen.

Jarkko Virkkunen (vasemmalla) kokeilee, miltä Palax X1100 hydraulihalkojan ohjaus tuntuu.

Katso myös

21.12.2023
Rauhoitumme joulun viettoon viikolla 52, jolloin tehtaamme on kiinni. Katso ohesta Palax-tiimin jouluinen videotervehdys
12.12.2023
Baltian maissa, missä polttopuun tekeminen on todellakin ammattimaista, pääsevät Palax -pyöröteräkoneet kunnon urakkatyöhön. Lue lisää kahdesta Baltialaisesta Palax -loppuasiakkaasta.
31.8.2023
TP Silvan Ylistaron tehtaalla työskentelevät sisarukset viihtyvät saman katon alla eri työkuvioiden parissa