Virolainen Värska Laht investoi tulevaisuuteen uusilla klapikoneilla

Värska Laht on suuri polttopuun tuottaja, jonka vuosituotanto on 8000–10 000 m3 kuution välillä. Raakamateriaalina he käyttävät leppää, koivua, saarnia ja tammea, jota he saavat eniten kotimaastaan Virosta ja jonkin verran myös naapuristaan Latviasta. Suurimpia vientimaita ovat Pohjoismaat ja Iso-Britannia, joiden lisäksi vientiä tehdään myös Japaniin, USA:han ja Lähi-Itään. Loppukäyttäjille polttopuut myydään vähittäiskaupan kautta.

Värska Lahtin liikevaihto on riippuvainen monista polttopuun menekkiin vaikuttavista olosuhteista, kuten leudoista talvista ja sähkön hintatasosta. Parhaillaan heillä on meneillään hiljaisempi vuosi myynnin suhteen, joten heillä on enemmän aikaa satsata investointeihin, kuten varastointiin ja konekantaan. Tämä toi heidät myös Suomeen tutustumaan uusimpien klapikoneiden ominaisuuksiin ja saamaan lisää teknistä tuotekoulutusta Viron maahantuojan Autran kanssa.

Isojen puiden teolliseen polttopuuntuotantoon suunniteltu uusi X Firewood Factory eli X Polttopuutehdas kiinnosti Värska Lahtia erityisesti.

”Pidämme modulaarisesta ratkaisusta. Koko tuotantolinjaa ei tarvitse hankkia, vaan esimerkiksi sahauskoneen, halkaisukoneen ja puunkuljettimen niiden välille. Pystysuuntainen halkaisukone yllätti toimivuudellaan. Automaattinen keskusvoitelu helpottaa huoltotoimenpiteitä”, sanovat yrityksen toimitusjohtaja Even Toomas ja mekaanikko Gerry Õis.

Värska Lahdella on hyviä kokemuksia nopeista Palax-pyöröteräkoneista, joita heillä on käytössään neljä: kolme C900-konetta (joista kaksi on viimeisintä .2 versiota) sekä C750.2.

”Palaxin vahvuudet ovat pyöröterä, matalan kustannuksen huoltotoimenpiteet ja hyvä looginen, mekaaninen suunnittelu.”

CEO Even Thomas from Värska Laht making friewood with X Firewood Factory

Katso myös

Palax D460 firewood processor's control panel.
15.10.2024
Palax D460 on ketjusahakone, joka tuo lisää tehokkuutta ja joustavuutta polttopuun tuotantoon. Se on päivitetty versio suositusta Palax KS 45s -klapikoneesta ja sopii vaihtelevan kokoisille puille, katkaisten ne 6 sentin halkaisijasta aina 46 senttiin asti.
The graphical screen in the Palax C751 Smart
11.10.2024
Palax C751 Smart tarjoaa edistyksellisen grafiikkanäytön asetuksien ja mittareiden hallintaan sekä automaattisen X-Aim 2.0 halkaisuterän korkeudensäädön. Smart- ja Pro+ -malleissa on älyohjattu hydrauliikka, puoli-iskutoiminto ja diagnostiikka. Kaikissa malleissa, mukaan lukien Ergo, on PowerSpeed-halkaisu.
Rasmus Koski Finnmetkoilla 2024 Palaxin osastolla D460 klapikoneen vieressä.
26.9.2024
Palax ei tue pelkästään työntekijöitään, vaan myös heidän lastensa harrastuksia. Yksi nuorista lahjakkuuksista on Rasmus Koski, joka on treenannut määrätietoisesti juoksua ja voittanut 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden 300 metrillä.