Palax-varaosia voi tilata suoraan Hankkijan verkkokaupasta. Uutuutena kaupassa on saatavilla Palax-huoltopaketit.
Lisäksi varaosia voi tilata Hankkijan varaosamyymälöistä, jotka löydät Hankkijan myymälähausta: valitse kartan alapuolelta ”Suodata myymälöitä palvelun mukaan” ja laittaa rasti ruutuun ”Varaosat”. Hankkijan puhelinvaihde ja asiakaspalvelu ovat myös tukenasi.
Varaosia tilatessasi huomioithan tarjota seuraavat tiedot, jotka löytyvät varaosakirjasta:
Jälleenmyyjien varaosatilaukset: varaosat@palax.fi
Halkaisuventtiilin häiriötön toiminta on klapikoneen käytön kannalta olennaisimpia tekijöitä.
Venttiilin vivun liike ei saa olla raskas, vaan vivun ja sitä kautta venttiilin karan tulee liikkua hyvin herkästi, jotta venttiilin jousivoimat jaksavat liikuttaa karaa.
Venttiili tulee rasvata ruostumisen estämiseksi
Poista suojaruuvi ja voitele halkaisuventtiilin lukituspää ja karansiirtäjä. Käytä voiteluun reilusti aseöljyä tai öljymäistä spraytä (ei kuitenkaan vaseliinispraytä, joka tekeytyy pakkasella jäykäksi) ja anna ylimääräisen öljyn valua pois. Ammattikäytössä suositellaan huoltoa kahden viikon välein.
Kiilahihnojen rooli on pyöröteräkoneissa tärkeä, sillä ne välittävät voiman klapikoneelle: sekä öljynvirtausta ja -painetta sääteleville pumpuille että itse pyöröterälle.
Tarkista kiilahihnojen ja kiristimien kunto
Palax C1000 ja C900 -koneissa on jousikiristeiset kiilahihnat, jotka pitävät kireyden oikeanlaisena kuormituksen mukaan.
Palax C750 -koneessa ja vanhoissa, tuotannosta poistuneista Palax-pyöröteräkoneissa on mekaaniset kiilahihnat, joiden oikeaa kireyttä ja kiristimien toimintaa on syytä tarkistaa aina välillä. Kiilahihnojen kireys selviää kokeilemalla: hihna saisi liikkua maksimissaan sentin.
Kaikissa pyöröteräkoneissa on syytä pitää huolta siitä, että kiilahihnojen ja kiristimien kunto on hyvä, eivätkä ne ole liiaksi kuluneet.
Kun öljy pysyy puhtaana ja epäpuhtaudet suodatetaan pois, klapikoneen hydrauliikka toimii luotettavasti ja lisää koneen käyttöikää.
Muista öljyvaihto
Vaihda öljy ja suodattimet kerran vuodessa. Kiinnitäthän huomiota, että laitat suodattimen oikein päin.
Vaihda samalla myös voimansiirron eli traktorin nivelakseliin kiinnitettävän kulmavaihteen ja kertojavaihteen öljyt traktori- ja traktori-/sähkökäyttöisissä klapikonemalleissa.
Teroita pyöröterä tuhannen motin välein
Kun pyöröterä teroitetaan säännöllisesti, säästää se myös kiilahihnoja. Yleinen suositus ammattikäytössä on teroittaa terä 1000 m³ välein.
Ketjusahakoneissa teräketju ja laippa tulee huoltaa säännöllisin väliajoin
Tylsä terä ja vaurioitunut laippa hidastavat polttopuuntuotantoa ja aiheuttavat monenlaisia ongelmia klapikoneen käytössä. Teräketjun säännöllinen teroitus ja kiristäminen vähentävät laipan kulumista. Samalla kannattaa seurata teräketjuöljyn riittävyyttä: jos öljyä ei tule riittävästi, teräketju venyy aiheuttaen yhä enemmän kiristystarvetta, ja menee lopulta poikki. Vaihda kulunut teräketju uuteen.
Maton linjaus
Syöttökuljettimen matto pyörii kahden rullan välissä. Kun klapikone on käynnissä, matto alkaa pyöriä, ja voit tällöin silmämääräisesti tarkistaa, että maton linjaus kulkee suoraan. Huonosti säädetty matto voi mennä vinoon, jolloin matto venyy ja kuluu reunoilta, mikä huonontaa myös puun syöttöä leikkaukseen.
Maton kireys
Maton säätö on hyvä, kun se nousee ilmaan noin 5 cm. Kiristä tai löysää säätöä tarpeen mukaan. Säätöruuvi eturullalle löytyy maton etupäästä ja takarullalle takapäästä.
Katso myös muut huoltovideomme Palaxin Youtube-kanavalla.